یک آمار جالب توجه جهانی میگوید که تمامیکودکان درصدی از حسادت را نسبت به خواهر، برادر یا کودکان دیگر تجربه میکنند. در عین حال روانپزشکان معتقدند والدین باید حسادت کودک را به عنوان احساس طبیعی کنترل کنند زیرا اگر کودک خودش را با کوچولوهای اطراف خود مقایسه کند به مشکلاتی دچار خواهد شد.
کنترل حسادت کودک به او احساس بهتری خواهد داد و میتواند روابط اجتماعی بهتری هنگام برخورد با دیگر کودکان داشته باشد. از سوی دیگر کنترل نشدن چنین احساساتی باعث سرخوردگی و ناراحتی او میشود و روابط کودک با همسالانش را از حالت عادی خارج میکند. حسادت از میل کودک به تنها محبوب بودن سرچشمه می گیرد .این میل بقدری در کودک می جوشد که هیچ رقیبی را تحمل نمی کند.وقتی کودک دیگری به دنیا می آید با آن به رقابت می پردازند. تا عشق و علاقه انحصاری پدرو مادر را از دست ندهند. بچه ها در اثر اینکه بیشتر یا کمتر مورد توجه والدین خویش قرار می گیرند در خانه نسبت به هم حسادت می ورزند وقتی بچه ای متولد می شود خواهران یا برادران بزرگتر او از این جهت که محبت مادر متوجه نوزاد می شود ناراحت می شوند و نسبت به او حسادت می ورزند. قبل از ورود به مدرسه بچه ها حسادت خود را نسبت به کودک کوچکتر از خود به صورت کتک زدن او نشان می دهند، گاهی حضور اورا در خانه ندیده می گیرند و وجود او را انکار می کنندو یا گاهی اوقات حسادت خود را به صورت تغییر رفتار خود نشان می دهند.
حسادت در میان بچه ها در سالهای سوم و چهارم زندگی بیش از سایر اوقات است. بچه های باهوش تر بیشتر از بچه های کم هوش حسادت می ورزند بچه ها ییکه اختلاف سنی آنها از یکسال و نیم تا سه و نیم باشد بیشتر حسود هستند. بچه های اول معمولاً بیشتر از بچه های دیگر حسادت می ورزند زیرا آنها مدتها گل سرسبد خانواده محسوب می شوند و علاقه و محبتهای افراد خانواده متوجه آنها بوده است
وقتی کودک میبیند که احساسات او را نمیشناسید و درخواست او برای شما مهم نیست سعی میکند کاری کند که به او توجه کنید. اگر بازهم ناموفق بماند کارهای بدتری میکند و به عنوان نمونه بلندتر فریاد میزند. باید به کودک بفهمانید که احساس او برای شما خیلی اهمیت دارد. اگر به عوض کردن لباسهای برادر کوچکش توسط شما یا بازی شما با این رقیب کوچولو حسادت میکند باید به او بفهمانید که اگر صبر کند به او هم در همین زمینه کمک خواهید کرد یا اینکه با او بیشتر بازی خواهید کرد. حتی اگر سه نفری بازی کردید و او به رقیب کوچکش باخت هم باید به او بگویید که مطمئن هستید میتواند در نوبت بعدی بازی برنده شود.
توصیه برای کم کردن حسادت کودکان :
1. ذهن کودک را نسبت به تولد یک نوزاد جدید آماده کنید
2. با کودک خود ساده و رُک صحبت کنید. مثلاً به او بگویید: «برادر/خواهر تو چون نمیتواند خودش غذا بخورد باید به او غذا داد و به همین خاطر ما گاهی مجبور میشویم وقت بیشتری را با او بگذاریم.»
3. هرگاه کودک را در موقع صدمه زدن به نوزاد دیدید، فوراً او را از این کار بازدارید و راجع به انگیزهی او از این کار صحبت کنید.
4. تلاش نکنید تا تفاوت بین کودکان را در خفا انجام دهید، زیرا کودکان به سرعت متوجه این تبعیض میگردند. نکتهی مهمی که باید به آن توجه کرد این است که وقتی را که با یکی از کودکان خود میگذرانید سعی کنید فقط با او باشید و به او تمرکز کنید.
- nrgs
- بهمن 18, 1401
- 54 بازدید