یکی از موضوعات اساسی در روانشناسی کودک و یکی از دغدغه‌های اصلی همه‌ی والدین خواب کودکشان است.  خواب یک عنصر اساسی برای سلامت روانی و جسمی کودک شما است. اما اگر کمک به خوابیدن کودک بخصوص کودک نوپا را غیرممکن می‌دانید، تنها نیستید. از طریق ترکیبی از بهداشت خواب، روتین‌های متناسب با سن و توجه دقیق به هر گونه اختلال خواب، می‌توانید به کودک خود کمک کنید تا استراحتی را که برای رشد عالی و سالم نیاز دارد، بدست آورد.  اهمیت خواب کودک آنقدر زیاد است که نقص در آن می‌تواند آسیب‌های جدی به کودک وارد کند. اگر پدر یا مادر هستید حتما مقاله پیش‌رو را مطالعه کنید تا هر چه بیشتر در بهبود کیفیت خواب فرزندتان قدم بردارید.

چرا خواب کودک مهم است؟

خواب کودک نقش مهمی در رشد ذهن دارد. علاوه بر تأثیر مستقیم بر شادی، تحقیقات نشان می‌دهد که خواب بر هوشیاری و توجه، عملکرد شناختی، خلق و خوی، تاب‌آوری، اکتساب واژگان، یادگیری و حافظه تأثیر می‌گذارد. خواب همچنین اثرات مهمی بر رشد، به ویژه در اوایل دوران نوزادی دارد. در کودکان نوپا، چرت زدن برای تثبیت حافظه، توجه اجرایی و رشد مهارت‌های حرکتی ضروری به نظر می‌رسد.

وقتی کودکان به اندازه کافی نمی‌خوابند چه اتفاقی می‌افتد؟

همانطور که هر والدی می‌داند، کودکی که کم‌ می‌خوابد، می‌تواند بین بدخلق و بیش فعال بودن در نوسان باشد. خواب‌آلودگی همچنین می‌تواند بر توانایی کودک شما در توجه تأثیر بگذارد و عملکرد او در مدرسه را تحت تأثیر قرار دهد.

خواب کودک اگر کم باشد حتی می‌تواند بر زندگی روزمره کودک شما تأثیر بگذارد. همچنین شواهد جدیدی وجود دارد که نشان می‌دهد کم خوابی در دوران کودکی ممکن است خطرات قلبی عروقی را در آینده به شکل چاقی، دیابت و فشار خون بالا به همراه داشته باشد.

در نوجوانان، خواب ناکافی می‌تواند اثرات طولانی مدتی بر عملکرد تحصیلی و سلامت روان داشته باشد. کم خوابی یک عامل خطر برای سوء مصرف مواد و مشکلات ناگهانی مانند تصادفات اتومبیل و آسیب‌های ورزشی است

نکات خواب برای گروه‌های سنی مختلف

1) نکات خواب برای نوزادان

از آنجایی که نوزادان هنوز ریتم شبانه روزی خود را ایجاد نکرده‌اند، خواب کودک اگر نوزاد باشد در ابتدا به ندرت در طول شب اتفاق می‌افتد، که کاملا طبیعی است.

اگر به طور طبیعی دوباره به خواب نمی‌روند، سعی کنید با صحبت کردن یا لمس کردن آنها را آرام کنید. اگر به گریه ادامه دهند، ممکن است گرسنه باشند یا نیاز به تعویض پوشک خود داشته باشند. به سرعت و بی سر و صدا مشکل را حل کنید و در صورت امکان فقط از نور شب استفاده کنید و با آرامش او را به جایش بازگردانید.

2) نکات خواب برای کودکان نوپا

در مورد خواب کودکان نوپا باید گفت یک برنامه خواب دارند که با دو چرت در روز تکمیل می‌شود. باید به این موضوع توجه کنید که خواب روزانه نباید به عصر کشیده شود در آن صورت غیر ممکن است بتوانید کودک را ساعت 9 شب به راحتی بخوابانید.

مشکلات خواب کودک نوپا با اضطراب جدایی و ترس از دست دادن ترکیب می‌شود که به تعلل تکنیک‌ها و لجبازی قبل از خواب تبدیل می‌شود. می‌توانید با کنترل انتخاب‌های جزئی و ایجاد شرایط خوشایند مانند لباس خواب یا کتاب خواندن، این شکایات را کاهش دهید.

سعی کنید صبور، محکم و در عین حال دوست داشتنی باشید، زیرا جنگ بر سر  قدرت احتمالاً پاسخ قوی‌تری را از جانب آنها به دنبال خواهد داشت. مهم‌تر از آن زمان قبل از خواب باید توأم با عشق و آرامش باشد نه جنگ.

3) نکات خواب برای بچه‌های مدرسه

 بین تعهدات تحصیلی، اجتماعی و فوق برنامه، کودکان در سن مدرسه اغلب برنامه‌های شلوغی دارند که می‌تواند خواب راحت شبانه را دشوار کند. تا جایی که ممکن است، سعی کنید یک برنامه ثابت و یک دوره استراحت قبل از خواب را دنبال کنید. برای تقویت ارتباط بین اتاق خواب و خواب کودک، از آنها بخواهید تا تکالیف یا فعالیت‌های دیگر را در اتاق دیگری و یا دور از تخت خواب خود انجام دهند.

4) نکات خواب برای نوجوانان

 نوجوانان طوری برنامه‌ریزی شده‌اند که ریتم شبانه‌روزی دیرتر داشته باشند که می‌تواند در زمان شروع مدرسه مشکل ایجاد کند. به نظر می‌رسد که نوجوانان در مورد خوابیدن تا حدی از والدین خود تقلید می‌کنند، بنابراین یکی از بهترین کارهایی که می‌توانید برای کمک به آنها در ایجاد یک الگوی خواب سالم انجام دهید این است که خودتان الگوی خواب سالم را حفظ کنید.

صبح روزهای تعطیل هم مهم است. اگرچه وسوسه انگیز است که به فرزندان خود اجازه دهید در آخر هفته‌ها بخوابند، اما این می‌تواند برنامه خواب آنها را مختل کند و بیدار شدن در طول هفته را سخت‌تر کند. اگر متوجه شدید که فعالیت‌های فوق برنامه تأثیر مخربی بر زمان خواب آنها می‌گذارد، سعی کنید بیش از حد برنامه‌ریزی برای تفریح‌های آخر هفته نکنید.

اگر بهداشت خواب سالم را رعایت می‌کنید و کودک شما همچنان احساس خواب آلودگی می‌کند یا در به خواب رفتن یا خوابیدن در شب مشکل دارد، ممکن است وقت آن رسیده باشد که به یک متخصص مراجعه کنید تا ببینید آیا مشکل خواب دارد یا خیر. همچنین می‌توانید از معلم کودک بخواهید که شما را در مورد سطح توجه و تمرکز فرزندتان مطلع کند. مشکل در تمرکز، رفتار بیش فعال یا مشکلات یادگیری ممکن است نشان دهد که خواب مناسبی ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

      جستجو در سایت

      درحال بارگذاری ...