اولویت شماره یک شما در زندگی، بهعنوان یک پدر یا مادر مراقبت از فرزندتان است، ولی گاهی اوقات مجبورید برای رفتن به سر کار، یک مراسم رسمی یا حتی رفتن تا سوپر مارکت سر کوچه، کودک را در خانه تنها بگذارید. حتی اگر والدین احساس کنند که فرزندشان آمادگی تنها ماندن در خانه را دارد، توصیـــه میشود تا زمانی که خود کودک تمایلی به این کار ندارد و از تنها ماندن راضی نیست، او را در خانه تنها نگذارید. در واقع، خواست و میل کودک در این مورد نقشی تعیینکننده دارد.
برای بسیاری از خانوادهها اتفاق میافتد در موقعیتی قرار بگیرند که ناچار شوند فرزند خود را برای مدتی در خانه تنها بگذارند. البته، تنها گذاشتن کودک در خانه راه حلی است که معمولا توصیه نمیشود. بنابراین، آن را تنها به عنوان آخرین گزینه ببینید. اگر فرزندتان در زمانهای معینی قرار است در خانه تنها بماند، بهتر است برای آن زمانها از قبل برنامه ریزی داشته باشید. او را به کلاسهایی که علاقه دارد بفرستید، اجازه بدهید از فضای کتابخانه متناسب با سنش استفاده کند یا به منزل یکی از اقوام برود.
این برنامهها به فرزند شما کمک میکند از وقتش بهتر استفاده کند و خیال شما هم راحتتر خواهد بود. با وجود این، در مواقعی، شرایط به گونهای پیش میرود که تنها گذاشتن کودک در خانه اجتنابناپذیر میشود.
یکی از مهمترین سوالها در این زمینه این است که از چه سنی می توان کودک را در خانه تنها گذاشت. برخی کارشناسان بالاتر از ۸ سال و بسیاری بالاتر از ۱۰ تا ۱۲ سال را سن شروع تنها گذاشتن کودک در خانه میدانند. بنابراین، اگر فرزند شما کمتر از ۸ تا ۱۰ سال دارد، به هیچ عنوان به تنها گذاشتن او در خانه فکر هم نکنید. اگر سن او بیشتر است، میتوانید سایر شرایط لازم را در نظر بگیرید.
یکـــــی از مشکلات مهم در تنها گذاشتن کودک در خانه احتمال روی دادن اتفاقاتی است که به کودک آسیب جسمانی میزند. کودکان در نبود والدین با احتمال بالاتری به سراغ رفتارهای خطرآفرین مانند روشن کردن آتش یا کار با وسایل برقی میروند. به علاوه، آنها به اندازه بزرگسالان، راه چاره برای مقابله با خطر یا متوقف کردن یک آسیب را بلد نیستند و در مقایسه با یک بزرگسال در موقعیت مشابه، بیشتر آسیب میبینند و حتی در برخی موارد، جان خود را از دست میدهند.
گاهی، پدرها و مادرها، با این فکر که فرزندشان در خواب ناز است و چیزی بیدارش نمیکند، او را برای یکی، دو ساعت تنها میگذارند تا به کارهای خودشان برسند. کودکانی که در چنین موقعیتی بیدار میشوند، ترس و اضطراب شدیدی را تجربه میکنند که دامنهاش تا بزرگسالی هم ادامه داشته و بر روابط او با دیگران نیز تاثیر میگذارد.
ترس از تنهایی و اضطراب جدایی، هم در کودکی، تجربه ناخوشآیندی است و هم در بزرگسالی باعث وابستگیهای بیمارگونه میشود.
چه زمانی کودک برای تنها ماندن در خانه اماده است ؟
۱) سن کودک: روانشناسان میگویند که کودک تا ۱۲ سالگی، آماده پذیرش تنها ماندن نیست و همچنین بچههای زیر ۱۰ سال نباید به هیچ وجه، شبها، تنها بمانند.
۲) بلوغ عقلی کودک: آیا فرزند شما، در سنی که هست، توانایی تصمیمگیری دارد و میتواند یک برنامه مشخص داشته باشد؟
۳) احساسات کودک: اگر فرزند شما، از اینکه او را تنها میگذارید، دچار اضطراب شده، شاید صلاح باشد که کنارش بمانید و کارتان را به وقت دیگری موکول کنید.
۴) مدت زمانی که میخواهید کودک را تنها بگذارید: برای یک کودک هشت یا ۹ ساله، یکی، دو ساعت تنهایی، قابل تحمل است، اما شاید یک روز کامل، بودن در منزل، بدون اینکه کسی در کنارش باشد، انتخاب مناسبی نباشد.
- nrgs
- بهمن 11, 1401
- 82 بازدید