کودکان ما در این دوره دیگر کودکی نمی کنند، چون پدرها و مادرها و حتی بعضی از معلمان والدین خوب و مسئولی شده ایم! و اجازه نمی دهیم آنها کودکی کنند؛ حتی از طبیعت لذت بردن را از آنان دریغ می کنیم و یا کارهای دستی انجام دهند و روی برگ های پائیزی راه بروند و صدای خش خش برگ ها را بشنوند و یا در زیر باران لذت خیس شدن را تجربه کنند .کودکان باید احساس کنند و با تجربیاتشان بزرگ شوند.
همه هراس ها را باید از آنان گرفت و اجازه دهیم که بچه ها کارهای هنری انجام دهند، چراکه انجام کارهای هنری مقدمه اندیشیدن برای بچه هاست و به ایده ها و کارهای دستی آنها باید احترام گذاشت و فعالیت هنری مجالی است برای تفکر، هدف این است که قوه خلاقه کودکان را بیدار و شکوفا کنیم.
پدرها و مادرها نیز با راهنمایی صحیح و اصولی می توانند قدرت پویایی و استدلال را ضمن انجام فعالیت های هنری در کودکان بیدار و به کار اندازند.
بچه ها دنیای هنر و کاردستی را دوست دارند، پس انتظار به حقی است که بگذاریم آنها با ارائه و انجام کارهای دستی اعتماد به نفس پیدا کنند. بدون اغراق یکی از پرجاذبه ترین و مؤثرترین راه پرورش کودکان استفاده از کارهای دستی است و بی اعتنایی به کاردستی نادیده گرفتن اهداف تربیتی است. کاردستی حس های پنج گانه را هماهنگ می کند و نوعی سلامت را برای فراگیران به وجود می آورد. یکی ازاهداف آموزش در مراکز کانون تربیت دینی، اخلاقی، اجتماعی و… است و شالوده اش استعداد و توانایی های کودکان و نوجوانان است و اگر کنجکاویشان برانگیخته نشود قدرت عقلانیشان به کار نمی افتد. ما به عنوان یک مربی با فعالیت نقاشی و کاردستی و دیگر هنرها می توانیم آنها را در راه رسیدن به تقویت ذهنیشان یاری دهیم و حتی بر این باورند که بسیاری از کودکان و نوجوانان ناسازگار از طریق همکاری با همکلاسی ها در یک گروه هنری فکرشان را در جهت پیشرفت می توان تغییر داد.
هر مربی و پدر و مادری که به امر مهم کاردستی عنایت و توجه داشته باشد ذوق، ابتکار و خلاقیت و شکوفایی استعدادها را برای کودکان در جامعه اشاعه می دهد. کودک در ضمن انجام کارهای دستی یاد می گیرد چگونه خود را اداره کند و چگونه با دیگران ارتباط برقرار کند و چگونه راه حل ها را پیدا کند و هنگامی که به ساختن وسیله ای و یا تکمیل آن مشغول می شود در واقع حس مسئولیت و اعتماد به نفس او بیدار شده و پرورش می یابد. کاردستی نوعی بازی فکری به حساب می آید و بوسیله آن می اندیشد و باید به او فرصت و اجازه لازم را داد تا قوه خلاقیت خود را از بند آزاد و بکار اندازد و اگر برای بیان اندیشه اش آزاد باشد راه ترقی و پیشرفت طبیعی او باز می ماند و به آسانی می تواند رشد ذهنی خود را بارور کند. انجام کاردستی توسط کودکان به عقیده اکثر کارشناسان امر آموزش و روانشناسان، تمام حواس ها را به توازن و هماهنگی می رساند و کودک را تحریک می کند تا اعضای مختلف بدن به کار بیفتد تا موجب رشد و شکوفایی استعدادهایش گردد.
در انجام هنر کاردستی شناخت کودک از محیط و چیزهای پیرامونش بیشتر می شود.
یادمان باشد منظور از انجام کارهای دستی تربیت متخصص نیست، بلکه هدف اصلی، بهتر آموختن، تقویت توانایی و شکوفایی استعدادهای گوناگون و کمک به تربیت اجتماعی دانش آموز است.
به وسیله کاردستی کودکان احتیاجات روانی و امیال خود را ارضاء می کنند و قادرند نقشه هایی برای حل مسائل خود طرح نمایند و حتی مقررات اخلاقی و اجتماعی را ضمن کار گروهی یاد می گیرند و درست و نادرست را نیز تجربه می کنند و دقت و تصور در آنان تقویت می شود. امروزه در اکثر کشورهای پیشرفته در سال های آغازین مدرسه و حتی قبل از مدرسه به کار عملی کاردستی اهمیت زیادی می دهند تا آنجایی که کودکان پس از گذشت چند سال از تحصیلشان دست به ابتکارات جالبی می زنند. کودکان در سال های آغازین تحصیل از طریق به کارگیری حواس و کاربرد استعدادها مانند کاردستی و دیگر هنرها با طبیعت و زندگی آشنا می شوند و راه برخورد با مشکلات را درمی یابند و با واقعیتی آشنا می شوند که در زندگی دچار مشکل و مسائلی می شوند که باید برای آنها با قدرت اندیشه و تعقل راه حل هایی پیدا کند.
بنابراین در این دوره از زندگی آنان نقش مربیان و اولیاء مشخص می شود و مربیان آگاه و روشن بین می توانند تعلیم نقاشی و کاردستی را آن چنان آموزش و یا هدایت نمایند که کودکان فقط تماشاگر نباشند، بلکه آنان در ساختن وسایل و ابزار و اسباب بازی ها دخیل باشند و کاربردها و فایده های آنها را درک کنند.
- nrgs
- بهمن 23, 1401
- 56 بازدید